Koska sattumalta huomasin, että eilisen Kauppalehden debatissa oli Paretskoin viime viikon kolumnin pohjalta pohdintaa tupakan haitoista, tajusin itsekin alkaa pohtia asiaa.

Paretskoin mielestä kaksi kertaa 12 minuutin tupakkatauolla oleva tekee 40 vuoden työuransa aikana kaksi vuotta vähemmän töitä kuin tupakoimaton työkaverinsa. Niinpä he voisivat 63-vuotiaina ilmoittaa pitävänsä yhtä soittoa kaikki rästiin jääneet tupakkatauot. Idea on periaatteessa ihan kannatettava.

Kaikki työssäkäyvät kuitenkin ymmärtävät, että Paretskoi haluaa vain ärsyttää. Jokainen työelämässä ollut tietää miten taukoja otetaan. Yksi lukee heti aamusta pari päivälehteä, päivän aikana jonkun aikakauslehden ja iltapäivällä iltapäivälehden. Toinen piipahtelee palavereissa eri puolilla kaupunkia ja niiden jälkeen vaate-, urheilu- tai alkoholiliikkeessä riippuen tilanteesta. Kolmas käy puhelimessa kavereitten kanssa maanantaina yksityiskohtaisesti läpi menneen viikonlopun sembalot ja seuraavina päivinä ideoi tulevaa viikonloppua ja juttelee muutenkin mukavia. Neljännellä on kunnon aamukahvi-, lounas- ja iltapäiväkahvitauot, ja välissä taukoja kahvin kera tai ilman. Viides hoitaa lasta. Kuudes muita perhe- ja kotiasioita. Seitsemännellä on aina kiire golfaamaan, kampaajalle, autonpesuun, manikyyriin, kissan rokotukseen tai jonnekin...? Kahdeksas on aamupäivät krapulassa. Yhdeksäs, kymmenes ja muutama muu poikkeavat toistensa luokse tämän tästä juoruilemaan. Unohtaa ei tietysti sovi surffailua kivoilla sivuilla, jota kaikki yhtäläisesti harrastavat.

Niinpä tupakkatauko on työpaikalla vain yksi aikavaras muiden joukossa.


Suurempana ongelmana näkisin tupakan haitat kotioloissa ja parisuhteessa. Olen nimittäin ollut huomaavinani, että tiettyjen puheenaiheiden tai tekemisten yhteydessä tupakoitsija lähtee ulos. Siis juuri silloin, kun puheena olevassa asiassa aletaan päästä ytimeen tai suoritettava tehtävä vaatisi toimenpiteitä, tupakoitsija livahtaa tauolle. Ne tauot saattavat kestää yli 12 minuuttia. Joskus jopa 12 tuntia. Tai päivää.

Siksi näkisin, että jonkun pitäisi korvata tupakoimattomalle puolisolle tupakan vuoksi menetetystä parisuhteesta jotain. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla vuosittainen luksuslomamatka ilman puolisoa. Sen voisi vaihtaa 63-vuotiaana kahden vuoden lomailuun valitsemassaan kohteessa, minkä jälkeen voisi jäädä eläkkeelle.