Olen jo pidempään ihmetellyt tätä nykyistä televisio-ohjelmien rahoituskäytäntöä. Eli houkutellaan yleisö hyvällä hinnalla osallistumaan: puhelu 0,99 euroa + ppm, tekstiviesti 0,99 euroa. Ja narusta ohjattava karjalauma maksaa.

 

Maikkarilla on Idolsit, Big Brother ja Tanssii tähtien kanssa. Nelosella oli Kuorosota ja nyt se etsii talenttikilpailuun osallistujia taikomaan, tanssimaan tai eläimiä esittelemään. Ja tasanvarmasti yleisö aikanaan äänestää ja maksaa. Lisäksi on tietysti Mikkoset, joita pääsee näkemään jatkossakin. Pitää vain äänestää kyllä tai ei hintaan 0,80 euroa. 

 

Kanavat huolehtivat, että yleisöäänten kalastelut ovat samalla kellonlyömällä. Ohjelmakarttaa katsoessa voi huomata, että Nelonen on selvästi altavastaajan asemassa ja uskonkin, että Mikkoset pysyvät telkkarissa riippumatta siitä, miten maksetut kyllä/ei -äänet jakautuvat.

 

Maksuohjelmia on myös Ylen kanavilla, vaikka se kerää yleisöltä lupamaksun. Siellä jopa osoitettiin todellista luovuutta siinä, kuinka euroviisujen äänestysmahdollisuuksia lisättiin: kerran pudonneetkin saivat uuden mahdollisuuden!

 

Mitä kanava tienaa yleisön soitteluista? Ohjelmissa, jotka kestävät kuukausia, on luonnollisesti suuremmat äänimäärät kuin esimerkiksi missimittelöissä, joissa ääniä tuli vain reilut 33 tuhatta. Maikkarin kolmessa pitkäkestoisessa ohjelmassa äänimäärä on monikymmenkertainen. Pelkästään tanssiohjelman finaalissa ääniä tuli viimeksi melkein yhdeksän kertaa enemmän eli 287 tuhatta. Oletetaan, että noiden kolmen ohjelman äänet olisivat 650+600+550 tuhatta, se tekisi 1,8 miljoonaa ääntä. Jos hinta on keskimäärin 90 senttiä, niin rahaa tulee reilut 1,6 miljoonaa euroa.

 

Se on tietysti pieni summa, jos se suhteutetaan henkilöstön palkkoihin, mutta yleisöltä ihan kohtuullinen lahjoitus kolmesta ohjelmasta.

 

Koska televisiolupamaksu on osa muinaisjäännettä, niin eikö voisi siirtyä kokonaan yleisön vapaaehtoisiin kannatus- ja osallistumismaksuihin? Saataisiin lisää säpinää alalle.