Muistan jokin aika sitten kuulleeni ohimennen, kuinka mediassa hämmästeltiin naisten huonoja taloudellisia kykyjä. Silloin säpsähdin hereille ja melkein jo parahdin täällä.

Tänään kuulin sattumoisin Radio Suomessa kahden naisen (Emilia Kullas, Ninni Myllyoja) kertovan kirjastaan Mitä jokaisen kotiäidin tulee tietää sijoittamisesta?. He toimivat asiantuntijoina, ja kuuntelijat saivat esittää kysymyksiä.

Kirjoittajat kertoivat jopa korkeakoulutettujen naisten olevan ihan pihalla talousasioista ja kehottivat heitä ottamaan selvää niistä. Tämä kuulosti oudolta, sillä olen huomannut, että nainen toimii usein perheyksikkönsä talouspäällikkönä ja hoitaa sen rahaliikenteen. Sitten selvisi, että talousasioiden tietämys on naisilla vähäistä erityisesti sijoittamisessa, sillä normaalisti naiset joko jättävät ylijäävät rahat tilille, mistä inflaatio syö ne, tai vaihtoehtoisesti tuhlaavat ne. Naiset vierastavat sijoittamista ja pitävät sitä "kylmänä".

Tämä kai kuitenkin pätee vain joihinkin naisiin (kuin myös miehiin)? Saattaa olla, että säästäväiset naiset (ja miehet) jättävät herkästi ylimääräiset rahat tilille. Yleensä kuitenkin määräaikaiselle, josta maksetaan pientä korkoakin. Tiedän silti paljon naisia, jotka ovat sijoittaneet rahojaan myös esimerkiksi vuokra-asuntoon tai harrastaneet jo pidempään osakesäästämistä eli sijoittamista pörssiosakkeisiin.

Toinen naisista totesi, että äitiys laskee tuloja ja köyhdyttää naisia. "Rahallisesti!", täydensi toinen. Melkein hämmennyin. Oman kokemukseni perusteella äitiys kun laskee koko perheen tuloja, vaikka raha-asioita hoitaisi kuka hyvänsä.

Jaa, mutta ehkä tässä ei ollutkaan tarkoitus puhua perheestä, vaan keskittyä naissukupuoleen kun kirjakin on suunnattu kotiäideille! Ehkä he haluavat tiukan naisnäkökulman, jossa naisella on omat varansa ja päätöksensä. Sitten toinen heistä katkaisi mietteeni ja kertoi tekevänsä sijoituspäätökset yhdessä miehensä kanssa. Niinpä niin.

Miksi, oi miksi vielä tänä päivänä tehdään kirja moisella otsikolla? Miksi ruokitaan ikiaikaista ajattelua, että kotilieden ääressä hääräävä nainen ei ole riittävän fiksu ymmärtämään raha- tai sijoitusasioita siinä kuin kotilieden ääressä hääräävä mies? Miksi 'talousasiat' tarkoittaisi naiselle eri sisältöä kuin miehelle?

Naiset olivat toki yhtä kovakorvaisia kummankin sukupuolen kanssa tasapuolisesti, sillä studioon soitti mies, joka totesi, että sijoittamisessa tärkeintä olisi kerätä tietoa, millaisiin yhtiöihin kannattaa panostaa. Asiantuntija ei tarttunut keskustelunaiheeseen, vaan muistutti, että "me olemme tehneet kirjan, jollaista ei ennen ole tehty, lue se!".

Näin Yle vedettiin markkinoimaan paitsi kirjaa myös niitä lehtiä, joissa kirjoittajat työskentelevät, sillä naiset kehottivat häpeämättä ihmisiä perehtymään aiheeseen työnantajansa julkaisujen kautta. Se oli oiva esimerkki taloudellisesta osaamisesta; kuten sekin, että Koneen osakkeiden hyvien tuottojen ansiosta naissijoittajan ei enää tarvitse soittaa huonoa huilua.

Myötähäpeästä punoittaen, Mamairl :(