Minulle oli tulossa paketti. Sovimme lähettäjän kanssa, että se tulee tavallista kalliimmassa Itellan Ovelle –paketissa sellaisena päivänä, jolloin olen kotosalla. Postinkantajaa paketteineen ei kuitenkaan näkynyt, vaikka kovasti odottelin. Sen sijaan löysin pakettikortin postilaatikostani, missä kerrottiin, että paketti on noudettavissa kioskilta, joka toimii postin roolissa. Korttiin oli ruksattu ”Ovelle-paketti”.

Lähettäjä ja minä olimme kuvitelleet sen tarkoittavan minun oveani, mutta Itella ilmeisesti tarkoitti kioskin ovea.  

Siitä palasi mieleen viime viikonlopun alivaltiosihteeri, joka totesi että ”raskainta postinjakelussa on postin jakelu”. Epäilenkin, että olen joutunut mukaan kokeiluun, jossa valmistaudutaan tulevaisuutta varten, jolloin postinjakelu loppuu. Virallisesti kokeilu on menossa jossain tuppukylässä, mutta helsinkiläiset ovat ehkä päässeet kokeiluun mukaan ilman suurta mediakohua.  

Kokeilussahan Itella avaa kansalaisten kirjeet, skannaa niiden sisällön ja lähettää kuvan sähköpostilla vastaanottajalle. Näin Kustin ei tarvitse polkea päivittäin. Koekaniineille Itella toimittaa tietokoneet ja tietoliikenneyhteydet.

Paljon on mietitty, voiko jonkun yrityksen työntekijän antaa avata ja kuvata kirjeet, joissa on henkilökohtaisia tietoja kuten valokuvia, rahalähetyksiä, diagnooseja tai rakkauskirjeitä. Tosin viimeksi mainittuja ei nykyisenä tekstariaikana enää juuri liiku postin joukossa. Niinpä ongelmallisin lienee raha, sillä jonkun mielestä voisi olla ikävää saada setelit kuvana.

Toisaalta jos valokuvat ja diagnoosit ovat jo olemassa sähköisessä muodossa, niin miksei rahakin voisi olla? Skannattuja rahankuvia voisi käyttää vaikkapa verkkokauppaostoksien maksuun. Tai ehkä Itella voisi siirtää rahat vastaanottajan tilille, mieluiten korkeakorkoiselle ja viivästyskorkojen kera.

Verkkokauppaostoksista päästään takaisin tähän omaan tilanteeseeni. Miten paketin saa kotiin, jos posti ei kulje? Jotkut ovat ideoineet ostosten skannausta. Näkisin kuitenkin, että tosielämässä saappaiden kuva ei pidä jalkoja kuivina eikä peitteen kuva lämmitä. Veikkaan, että lopulta päädytään siihen, että nettiostokset noudetaan itse. Siitä ei sitten olekaan pitkä matka siihen, että tehdään ostokset suoraan kaupassa ilman turhaa välikättä, eli nettiä.  

Entä mikä innoitti postista tämän ainutlaatuisen idean? Oma veikkaukseni on, että taustalla on nyt jo mennyt ja melkein sulanutkin talvi. Reaalimaailma on raaka ja Itella huomasi, että Kustin pyörä ei kulje paksussa lumessa.