Eläkkeellejäämisikä nousee hiljalleen ilman virallisen eläkeiän nostoakin. Viime vuonna yleisin eläkkeellejäämisikä oli 63 vuotta. Vuonna 2007 se oli 60 vuotta. On kuitenkin ryhmä, joiden kohdalla eläkeikä ei ole noussut, eikä nouse, minkä olen jo aikaisemminkin todennut.

Nyt Björn Wahlroos paljasti tv-uutisissa syyn tähän. Hän pupisi oikein tosissaan, miten on päivänselvää ja täysin oikeutettua, että suuret yritysjohtajat voivat siirtyä 60-vuotiaana eläkkeelle, vaikka koko muu Suomi pakertaisi vuosikausia pidempään. Miksi? Wahlroosin mukaan siksi, että jos itse maksaa itselleen vapaaehtoisen eläkkeen, niin voi tietysti siirtyä 60-vuotiaana nauttimaan eläkettä!

Siinä tuli Wahlroosilta sellaista kukkua, että yritin oikein tarkistaa heiluivatko korvat. Totuushan on se, että yritykset säästävät johtajilleen vapaaehtoisen eläkkeen. Yritykset maksavat komeat rahat eläkeyhtiöille ja vähentävät sitten summat omassa verotuksessaan.

Niin kauan kuin tällainen vapaaehtoinen eläkkeiden säästäminen, piilopalkitseminen ja verokikkailu on mahdollista yrityksille, johtajat siirtyvät 60-vuotiaana eläkkeelle.

Yksityisen sektorin sikariportaan olisikin parempi olla ihan hiljaa (suom.: ”turpa kiinni”) eläkeasioissa, kun eivät ole samalla viivalla muiden kansalaisten kanssa!