Vihdoinkin kunnon herätys! Olen ollut adrenaliinihumalassa sen jälkeen, kun kuulin, että hallitus on keksinyt nostaa eläkeikää. Mikä tässä nostaa kuumetta?

 

Ensinnäkin, just on saatu aikaan JOUSTAVA eläkeikä! Onko siellä hallituksen pilvilinnoissa niin vaikea tajuta, että työelämässä tarvitaan erilaisia joustoja? Tunnen ihmisiä, jotka heti uuden joustavan eläkeiän tultua voimaan työskentelivät 68-vuotiaaksi. Tiedän myös niitä, jotka jäivät eläkkeelle 63-vuotiaana tai 65-vuotiaana. Mikä tässä ajattelutavassa on niin vaikeaa?

 

Toiseksi, eikö hallituksessa lainkaan seurata reaalimaailmaa, jossa näkyy, miten joustoista huolimatta yrityksistä pistetään ulos vanhinta porukkaa? Kaikki eivät sano sitä ääneen, mitä Sanoma News, kun se ilmoittaa tarjoavansa 100-200:lle ikääntyneelle, eli yli 58-vuotiaalle, porukalle lähtöpakettia. Eikö joku siellä hallituksessa voisi teettää irtisanomisaallon ikähaarukkatutkimuksen, että valaistuisi!

 

Kolmanneksi, mitä tämä asia hallitukselle edes kuuluu? Eikö tämä ole niin selkeä työmarkkina-asia kuin olla voi, kun työmarkkinoillahan ne päätökset tehdään? Vähän pöyristytti, kun selvisi, ettei hallitus ole ollut työmarkkinaosapuolten kanssa lainkaan tekemisissä. Kuuntelin uutisista, miten työnantajajärjestön edustaja varovasti kommentoi, että ”niin-juu-kyllähän-se-ihan-ookoo…höm-höm…” Mahtaa siellä potuttaa, kun ei oikein voi porvarihallituksen tekemisistä mennä sanomaan, että nyt meni persiilleen.

 

Neljänneksi kummastuttaa se, että edelleen työmarkkinoilla on ihmisiä, joita yleinen eläkeikä ei koske nyt eikä tulevaisuudessa, esimerkiksi lentäjät ja poliisit, ja julkisella sektorilla muitakin. Työmarkkinaosapuolet tietävät myös vallan hyvin, että yritysten ylin johto liukenee yleensä eläkkeelle 60-vuotiaana. 

 

Miksi meitä johtaa kaavoihinsa kangistuneet politiikkopolot, jotka eivät tajua joustavuudesta mitään? HALOO!