Piti nyt tulla heti vaali-illan päätteeksi katsomaan, mitä tänne kirjoitin viimeksi. Pakko todeta, että persut tekivät sen sittenkin - voittivat jopa median.

Katselin kepulaisten totisia naamoja. Miten tässä näin kävi? Se on vakava paikka, kun on itse ollut aiheuttamassa romahdusta, ja olen aivan varma, että moni maaseudun äänestäjä potee huomenna kamalaa krapulaa. Ei niinkään juomisesta kuin omiensa pettämisestä. Kun halusivat "piruuttaan" äänestää persuja. Kun teki "niin mieli näyttää", miten harmittaa nykyinen meno.

Oli mielenkiintoista kuunnella FST:n kanavalla jotakuta ulkopuolista, eli ruotsalaista naista (valitettavasti en tiedä ketä, kun tulin kesken kaiken kanavalle), jonka mielestä suomalaisilla on niin vahva "rättvishet-paatos", oikeudenmukaisuuspaatos, ettei sellaista ole missään muualla ja sen vuoksi nyt tuli tällainen vaalitulos. Mielestäni analyysi sopii täysin juuri keskustan maajusseille. Vaikka he ovat sitä mieltä, että Mari Kiviniemen istuttaminen puoluejohtajaksi oli heiltä hyvä veto, he eivät ole päässeet yli Matti Vanhasen sotkuista. He potevat niistä edelleen kollektiivista moraalista krapulaa. Sen vuoksi monet keskustalaiset eivät äänestäneet lainkaan, mikä sekin on heikäläisiltä vahva kannanotto. Mutta lisäksi monet äänestivät "piruuttaan" persua (sitaatti on sen vuoksi, että olen omin korvin kuullut muutaman vankan keskustalaisten näin toteavan). 

Näissä vaaleissa on erikoisinta se, että vain yksi puolue voitti. Ainoastaan persujen paikkaluku nousi, kaikkien muiden laski. Silti kokoomus ja demarit tuulettavat myös voittajina. Keskusta ja vihreät myönsivät avoimesti tappionsa ja kummallekin tappio on raskas, vaikkakin eri syistä.

Saksassa vihreät etenevät osavaltioissa voitosta toiseen. Suomessa vihreiden nousu on tehnyt äkkipysäyksen. Vihreät eivät ole pystyneet tuomaan arvojaan niin selkeästi esille, että kaikki ymmärtäisivät. Nyt olisi ollut  tuhannen taalan paikka ja se menetettiin. Mitä nyt? Missä on vihreiden Soini, joka puhuisi asioita selkeästi, niin että kaikki ymmärtävät? Haluttiin olla vastavoima persuille, mutta missä on vastavoima Soinille? Se vaara, jota Soinin pitäisi pelätä? Soinin vaara? No, ei vaineskaan, mutta sellainen selkeästi puhuva ihminen.

Joka tapauksessa kiva nähdä, mitä tästä tulee. Soini lupasi ruotsinkielisessä haastattelussa sopia Jyrkin kanssa saunassa asiat. Että silleen. Ettei nyt näissä vaaleissa olisikin tullut rökäletappio naisille?