Olen aika hyvin välttynyt VR:n ongelmilta tänä talvena ja seurannut aihetta vain uutisista, säännöllisesti. Tänään valitsin kuitenkin lähijunan mennessäni käymään Helsingin keskustassa. 

Oli sovittu tapaaminen kello yksi, joten valitsin junan, joka olisi perillä rautatieasemalla hyvissä ajoin.

Matka alkoi lipuntarkastajan esiinmarssilla. Vieressäni oleva nainen hämmentyi: "Mie oon ootellu konduktööriä, jolta voisin ostaa lipun", johon lipuntarkastaja totesi, että tämä ei ole sellainen vaunu, josta saa lippuja. "Missä sellainen vaunu sitten on? Mie en ihan totta tässä yrittäny mitään, mie luulin että tässä vaunussa myyvään lippuja. Jos tässä ei myyvä, niin missä sitten myyvään?" Lipuntarkastaja kirjoitteli sakkolappua ja totesi, että "tee oikaisuvaatimus!". "Nii, nii, mutta missä niitä lippuja myyvään? Mie tulin junaan sen keltaisen kyltin kohdalta, jossa lukee, että lipunmyynti. Mihin ois pitäny mennä, mie oon Iisalmesta, mie en tiiä, sano nyt, missä sellainen vaunu on!", nainen tivasi.

Kiitettävän sitkeän tivaamisen lopputuloksena lipuntarkastaja meni lähes sanattomaksi. Kun juna pysähtyi Oulunkylän seisakkeelle, lipuntarkastaja kehotti naisen mukaansa ja he rynnistivät kumpikin ulos - ilmeisesti katsomaan, mistä vaunusta saa lippuja.

Juna jämähti siihen paikkaan. Me matkustajat liikahtelimme jo levottomina, kunnes meille kerrottiin, että ilmaletku oli hajonnut ja sitä ryhdyttäisiin korjaamaan. Korjaus kestäisi 5-10 minuuttia. Huokaisin tyytyväisenä, että olin lähtenyt ajoissa liikkeelle. Syvennyin Metrolehden lukuun kunnolla.

Kymmenen minuutin päästä kuulutettiin, että ilmaletkut olivat hajonneet raiteilla olleiden lumikokkareiden vuoksi niin pahasti, että niitä ei voikaan korjata. "Junien kulusta kuulutetaan myöhemmin lisää."

Jasso. Osa ihmisistä lähti ulos, osa jäi junaan. Kännykät kaivettiin esille. Minuutit kuluivat niin, että lopulta minäkin havahduin tajuamaan, että en mitenkään pääse tapaamiseen yhdeksi. Tartuin kännykääni, jolloin kuului "pliop". Voi hemmetti, akku loppumassa! "Kaikki linjamme ovat nyt varattuna, voitte jäädä jonottamaan linjan vapautumista, jonottaminen on maksullista", "pliop".

Vaikka seisakkeella kävi kevättalven viileä tuulahdus, tunsin tuskanhien kohoavan pintaan. Kuuntelin jonotusmusiikkia, jonka katkaisi säännöllinen "pliop".

Vihdoin VR kevensi seisakkeella seisovien ihmisten oloa ja kuulutti: "K-juna on rikkoutunut raiteelle neljä eikä voi jatkaa matkaa Helsinkiin. Se vaikuttaa myös muihin lähijuniin, joten nekään eivät pääse jatkamaan matkaa Helsinkiin." Ihmiset katsoivat toisiaan kännykkä korvalla ja nauroivat. Kyllä se VR osaa!

"Pliop."

Mieltäni jäi kalvamaan, mitä Iisalmen tyttö meinasi, jos sai sakot matkasta, joka päättyi kesken?