Kuuntelin Radio Suomen hippimusiikin puhelintoivekonserttia. Siellä muisteltiin 40-vuotiasta Woodstockia ja heti alkuun soitettiin Crosby, Stills, Nash & Youngia. Heti perään tuli Scott McKenzien San Fransisco - toinen niistä singleistä, jotka ostin ensimmäisellä palkallani 14-vuotiaana (saa arvata, mikä oli toinen).

Eräs soittaja muistutti, että hippiaikalaisten lapsuudessa sota-ajasta oli todella vähän aikaa. Oltiin väsyneitä siihen ankeuteen, joka ympäröi vanhempien sotamuistojen, puutteen ja ilottoman elämän vuoksi. "When will they ever learn?", pohtivat rauhantahtoiset hipit.

Hiljaisena protestina vallitsevaa tilannetta vastaan syntynyt hippiaate julisti rauhaa ja rakkautta niin mullistavasti, että tänä päivänä sitä on melkein mahdotonta käsittää. Hipit hätkähdyttivät jäyhän harmaata väestöä rauhan merkeillä, kukkapaidoillaan ja pitkillä hiuksillaan. Hyppäys vallalla olevasta ajattelusta uuteen aatteeseen oli mieletön! Tänä päivänä, kun kukaan ei hätkähdä mistään eikä oikein sydämen täyttämiä aatteitakaan enää ole, on varmasti vaikea ymmärtää, miten valtava kulttuurishokki yhteiskunnassa silloin koettiin.

Hippiys ilmeni voimallisesti sen ajan musiikissa. Monia nostalgisia tuttuja biisejä soi illan ohjelmassa, muun muassa Joan Baez, Janis Joplin, Frank Zappa ja kotoinen Hector. Lisäksi olemme saaneet kuulla ihmisten hauskoja ja koskettaviakin hippikauden muistoja, jotka ovat vaikuttaneet heihin läpi koko elämän.

"Make love not war!", julistettiin. Vapaus oli rauhan ja rakkauden lisäksi hippiyden keskeisiä teemoja. Vapaan seksin aika alkoi ja sitä harrastettiin telttaretkillä, joita tehtiin liftaillen. Laulettiin, soitettiin kitaraa ja iloittiin. Hippiys toi myös sysäyksen luonnonvarojen säästämiselle, kierrättämiselle ja luonnonmukaisuudelle, jotka ovat tämän päivän suuria puheenaiheita.

Sitten tulivat huumeet, jotka veivät hipit ja viimeinenkin hippiys hälveni, kun asetuttiin virkamieheksi ja hankittiin perhe. Mutta monella hippiaate on vain pienen raapaisupinnan alla. Näkyväksi se tuli Radio Suomen ohjelmassa. Kiitos siitä! Peace!